Araştırmalar Düzenli Cinsel Yaşamın Telomer Uzunluğunda Etkili Olduğunu Gösterdi

Yazan -> . 0 yorum

A.B.D’nin Kaliforniya eyaletinde yapılan bir araştırmanın ilk aşamasında çiftler arasında kaliteli bir ilişkinin psikolojik ve fiziksel açıdan birçok fayda sağladığını ortaya koymuştur. Söz konusu araştırma bir adım daha ileri götürüldüğünde ise cinsel yakınlığın telomerlerle ilintili olduğu saptanmıştır.

2017 yılının Aralık ayında bilimsel bir dergi olan Psychoneuroendocrinology’de yayınlanan çalışma seksüel açıdan aktif olan kadınların telomerlerinin diğerlerine kıyasla oldukça uzun olduğunu ispatlamıştır.

Kaliforniya Üniversitesi öğretim görevlisi Tomas Cabeza de Baca açıklıyor: "Çalışmalarımızın sonucunda kaliteli, tatminkar ilişkiler ve cinsel yakınlığın fizik ve akıl sağlığı için oldukça önemli olduğunu ortaya çıkardık. Bu çalışmaları baz alarak; cinsel yakınlık, telomer uzunluğu ve sistematik yaşlanmanın biyolojik indeksi arasında bizim sağlığımızı daha iyi bir noktaya çıkaracak bir ilişki olup olmadığı bulmaya çalıştık."

129 kadının katıldığı bir araştırma ise diğer zararlı etkenlere rağmen cinsel yakınlığın telomer boylarını uzattığını ortaya koymuştur.

Tomas Cabeza de Baca: "Kan örnekleri alarak Telomer uzunluğunu ve Telomeraz aktivitesini inceledik. Telomer uzunluğu üç açıdan ölçüldü, bunlardan ikisi ise oldukça önemlidir: Tam Kan Telomer Uzunluğu ve Peripheral Blood Mononuclear Cell (PBMC). Hafta boyunca seksüel açıdan aktif olan kadınlar incelendiğinde telomer uzunluklarının diğerlerine kıyasla daha uzun olduğunu ortaya çıkmıştır. Nitekim cinsel yakınlık daha sağlıklı bir birey olmamız için gereklidir. Seks ve Telomer ilişkisine psikolojik ve psikosoyal mekanizmalar aracılık eder. Örneğin, cinsel yakınlık gün içerisinde maruz kaldığımız stresin telomerlerimiz üzerindeki etkisini hafifletebilir. Bilindiği üzere telomerlerimiz kısaltan ve bizleri hızla yaşlandıran etkenlerin başında stres gelir."

Son Güncelleme: May 21, 2018

İlişkili Yazılar

İlişkili Ürünler

Yorumlar

Yorum Yaz

Cevap Yaz