Egzersizin Sağlıklı ve Uzun Yaşam Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Yazan -> . 0 yorum

Son zamanlarda ülkemizde de sıklıkla konuşulduğu gibi uzun telomerler, sağlıklı ve uzun yaşam ile doğrudan orantılıdır.

Yakın zamanda National Center for Health Statistics (NCHS) tarafından yürütülen bir çalışma telomer ve egzersiz arasındaki ilişki hakkında birçok soruya yanıt verdi. Araştırmacılar egzersizleri yoğunlukları açısından 4 kategoride inceledi:

  1. Ortalama tempoda egzersiz
  2. Yoğun tempoda egzersiz
  3. Ulaşım için yürümek ya da bisiklet sürmek
  4. Yoğun güç egzersizi

Bu 4 kategorideki kişilerin telomer uzunluklukları, spor yapmayan kişilerin telomer uzunluklarıyla karşılaştırıldı. Araştırmacıların amacı egzersiz yoğunluğunun telomerler üzerinde etkisinin olup olmadığını saptamaktı. Sonuç olarak yoğun güç egzersizi yapan kişilerin en kısa telomer uzunluklarına sahip oldukları ortaya çıktı. Ulaşım için yürüyen ya da bisiklet süren grup ikinci sırada, yoğun tempoda egzersiz yapanlar üçüncü sırada yer aldı. Ortalama tempoda egzersiz yapanların ise en uzun telomerlere sahip oldukları saptanmıştır.

2016 yılında yapılan bir başka çalışmada ise düzenli egzersizin telomerler üzerindeki etkisi ortaya çıkmıştır. Bu çalışmada genç yaşlarda sporu yaşamlarına dahil eden kişilerin, 50’li yaşlardan sonra egzersiz yapmaya başlayan kişilere oranla daha uzun telomerlere sahip oldukları ortaya çıkmıştır. Araştırmacılar sporun telomerler üzerindeki olumlu etkilerinden faydalanmak için sürekliliğin gerekli olduğunu savunuyorlar. Nitekim abdominal bölgeleri yağlı olan kişilerin, yağ oranı düşük kişilere kıyasla daha kısa telomerlere sahip oldukları ortaya çıkmıştır.

Araştırmacılar 9 farklı egzersiz türünün telomerlerinize iyi geleceğini öne sürmektedir. *Aerobik *Basketbol *Bisiklet *Dans *Koşu *Stair Climbing *Yüzme *Ağırlık Kaldırma. Yukarıdaki egzersiz türlerinden birini seçmeden önce; yaş, cinsiyet, ırk, kilo ve kolesterol seviyesinin göz önünde bulundurulması ve tercihen deneyimli bir hekime danışılması gerekmektedir. Örneğin yoğun tempoda yapılan bir koşu antrenmanı 30’lu yaşlardaki bir kişi için faydalı olurken, 50’li yaşlarda sedanter bir yaşama sahip biri için uygun olmamaktadır. Öte yandan, hangi egzersiz yapılırsa yapılsın, sedanter bir yaşam süren kişilere kıyasla daha uzun telomer boyuna sahip olunacağı konusunda çoğu araştırmacı hem fikirdir.

Son Güncelleme: May 08, 2018

Yorumlar

Yorum Yaz

Cevap Yaz