Uzun Telomerler Genç ve Sağlıklı Bir Yaşam

Yazan -> . 0 yorum

Geride bıraktığımız çeyrek asırda modern tıpta önemli gelişmeler kaydedildi; globalleşen dünya sadece modern tıbbi ekipmanların yaygınlaşmasına öncülük etmedi, aynı zamanda bilginin de demokratikleşmesini sağladı. Bu dönemde anti-aging konusundaki gelişmeler sayesinde insanın yaşam süresi de uzadı. Nitekim 2009 yılında Telomer Biyolojisi Nobel Tıp Ödülüne layık görülünce, tıp camiasındaki tüm gözler DNA sarmalının ucunda bulunan ve kromozomları koruyan bu mucizevi parçalara çevrildi. Günümüzde ise sadece bir jenerasyon öncesinde hayal gibi görülen yaşam süreleri artık konuşulmaya başlandı.

Uzun telomerler sağlıklı ve uzun bir yaşama işaret eder, araştırmacıların uzun telomerlere sahip olmanız için bir takım önerileri var.

Yaşam Tarzınızı Değiştirin

Araştırmacılar göre, uzun telomerlere sahip olmak için bütünsel bir çaba sarfedilmesi gerekmektedir.

Uyku düzeninizi gözden geçirin: Karanlık ve ergonomik bir odada 7-8 saat arasında verimli uyumalısınız. Vücut yapınıza uygun bir yatak seçimi oldukça önemlidir.

Diyetinizi gözden geçirin: Sebze ağırlıklı bir diyet sağlığınız açısından olumlu sonuçlar elde etmeniz için birebirdir. Uzun yıllardır, kalp rahatsızlıklarına sahip kişilere önerilen bu beslenme biçimi, uzun telomerler için birebirdir.

Gün içerisinde tükettiğiniz karbonhidrat oranı kontrol altına alınması geren bir diğer konudur. Kendi fiziksel koşullarınızı göz önüne alarak günlük tüketmeniz gerek lif miktarını belirlemelisiniz. Unutmayın ki, lifli gıdalar ve sağlıklı yağlar dengeli bir diyetin vazgeçilmezlerindendir.

Daha çok hareket edin: Araştırmalar gösteriyor ki, telomerinizin en büyük düşmanlarından biri sedanter yaşam tarzıdır. Ancak antrenman biçimimiz, bu konuda kilit bir rol oynuyor.

Yoğun güç antrenmanlarının faydadan çok zarar sağladığını göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. Yaş, cinsiyet ve amaçlarınıza uygun bir antrenman programı belirlemeli ve düzenli bir biçimde uygulamalısınız. Bu konuda bir uzmandan destek almak en iyi yaklaşım olacaktır.

Yeni arkadaşlar edinin, ailenize vakit ayırın: Yaşam süreleriyle ünlü toplumlar mercek altına alındığında cemiyet içerindeki sıkı ve organik bağlar ayırt edici bir etken olarak öne çıkmaktadır. İleri yaşlarda kendini toplumdan izole eden kişilerin telomer boyları akranlarına kıyasla oldukça kısadır. Nitekim yakın zamanda yapılan bir araştırmada mutlu bir evliliğin telomer boyunuzu olumlu yönde etkileyeceği öne sürüldü.

Meditasyon yaparak stresten kurtulun: Günlük şehir yaşamında stresten bütünüyle kurtulmak imkansız gibi görünse de meditasyon sayesinde maruz kaldığınız stresin şiddetini azaltabilirsiniz. Stresin telomerlere olumsuz etkisini azaltmak için gün içerisinde sadece 10 dakika ayırmalısınız. Transandantal meditasyon ve Qigong günümüzde pek tutulan ve telomerlerinize iyi gelecek meditasyon tiplerinden sadece bir kaçıdır.

Son Güncelleme: May 21, 2018

İlişkili Yazılar

İlişkili Ürünler

Yorumlar

Yorum Yaz

Cevap Yaz