Anti Aging Haftalık Önsöz

Yazan -> Telomer -> . 1 yorum

Sizlere haftalık olarak anti-aging konulu ama özellikle telomer biyolojisi konusunda bilimsel içerikli bir dergi ulaştırmak istiyoruz. Yoğun çalışma programlarınız içinde birlikte inceleme fırsatı bulamadığımız ancak, ilginizi çekeceğine emin olduğumuz telomer biyolojisi hakkındaki bilimsel makaleleri uygun vaktinizde incelemek üzere haftalık olarak size ileteceğiz. Bu dergileri almak istemezseniz info@anti-aging.com.tr adresine mail atmanızı veya 0 212 703 32 50 nolu telefona bildirmenizi rica ediyoruz. Sizlere ulaştırmak istediğimiz ilk makale Şubat ayında tamamlanan ve Nisan ayında Rejuvenation Research adlı dergide yayınlanacak bir çalışma. Sonuçları oldukça heyecan verici bu çalışmayı daha yayınlanmadan sizler ile paylaşıyoruz.

Kısaca telomerler hakkında bir hatırlatma yapacak olursak hücrelerimizde DNA kromozomlarının ucundaki genetik kod taşımayan koruyucu parçacıklara telomer adı veriliyor. Hücre yaşlandıkça bu parçalar da giderek kısalıyor. Yaşlılığa bağlı kronik hastalıkların birçoğunun telomer kısalması ile bağlantılı olduğu hakkında binlerce çalışma mevcut. Telomeri yeniden uzatabilmek ise hem bireyin sağlık profilini artırmak, hem de daha uzun bir yaşam konusunda umut vaad ediyor.

Plasebo kontrollü, çift kör, randomize esaslı bu çalışmada CMV+ bireylerin telomer uzunluklarındaki değişim araştırılmış. CMV+ hastalarda telomer uzunluğu CMV- bireylere göre daha hızlı bir düşüş gösteriyor. Normal bir bireyde olması gereken telomer kısalmasının 50±20 bp/yıl olması bekleniyor. Ancak bu çalışmada CMV+ bireylerde telomer kısalması 290±100bp/yıl saptanmış. Bir yıl boyunca günde 1 tablet TA-65 250 ünite kullanan CMV+ bireylerde ise telomerlerin 530bp±180 bp/yıl uzadığı gösterilmiş.

Yine çalışmada da bahsedildiği gibi telomer kısalması yaşlılık ile bağlantılı hastalıklarla yakından ilişkilendiriliyor. Telomerlerin uzun tutulabilmesi halinde yaşlılık ile bağlantılı hastalıklara yakalanma riskini azaltabileceği bir çok yayında ele alınan bir konu. Önümüzdeki sayılarda bu çalışmaları da size iletiyor olacağız.

Bir sonraki sayımızda size 2011 yılında Nature dergisinde yayınlanmış, dünyada ilk kez bir memelinin biyolojik yaşının geri çevrilebileceğinin gösterildiği yayını ileteceğiz. Harvard’dan Dr. DePinho ve arkadaşlarının fareler üzerinde yaptığı bu çalışma telomerleri yapay olarak kısaltımış farelerin yaşlanma profillerini ve ardından telomerlerin yeniden uzatılması halinde yeniden sağlıklı ve genç bir profile sahip olabileceklerini ve hatta yaşamlarının %40-50 uzatılabildiğini göstermesi açısından çok önemli bir çalışma. Bir sonraki sayımıza dek telomerlerinizin hep uzun kalması dileği ile,
Etiketler: aging, anti, dergi, haftalık, önsöz
Son Güncelleme: Eki 29, 2017

1 yorum

Yorum Yaz

Cevap Yaz