Dr. Erçin Öztürk - Nobel Ödülü kazanan mucize enzimi tanıyın

Yazan -> . 1 yorum

Dr. Erçin Öztürk

Vücudumuzda telomeraz geni bloke olduğundan yaşlanıyoruz. Ancak yaşlanmayı engelleyen ve hücreleri gençleştiren yeni moleküller keşfedildi.

2009 yılında üç bilim insanı (Blackburn-Greider-Sztozak) Tıp-Fizyoloji alanında telomerlerin uzunluğunu yöneten ’Telomeraz’ denilen bir enzimi keşfederek Nobel ödülüne layık görüldü.

Telomeraz kök hücre ve sperm hücrelerinde sonsuz düzeyde üretiliyordu ve bu iki hücre grubu hiç yaşlanmıyordu (eğer üreme hücrelerinde telomerler kısalıyor olsaydı, bebekler anne ve babalarının yaşı ile doğacaklardı). Fakat vücudumuzun yüzde 99’dan fazlasını oluşturan somatik hücrelerde telomeraz geni bloke olduğundan vücudumuzun giderek yaşlandığı belirlendi. İyi haber ise artık bu hücrelerdeki telomerazı yeniden aktive ederek telomerlerin uzamasını sağlayacak, bir başka anlamda hücreleri gençleştirecek moleküllerin keşfedilmiş olmasıdır. Laboratuar çalışmalarında yaşlı hücrelerin kısalmış telomerlerinin yeniden uzatılması sayesinde tıpkı genç hücreler gibi sağlıklı hale gelebildikleri gösterildi. Hatta Harward Üniversitesi’nden Dr. Depinho ve arkadaşları farelerin ömrünü ayrıca sağlıklarını da geliştirerek yüzde 40 oranında uzatmayı bu yöntem ile başardı.

Direnci artırıyor

Telomeraz’ı aktive etmenin en önemli üç etkisi olarak şunlar sayılabilir;

- Telomer kısalmasına bağlı yaşlanmanın yavaşlatılması ve hatta geri çevrilmesi,

- Bağışıklık sistemi başta olmak üzere hücrelerin sağlıklı kalmalarını sağlayarak fonksiyonlarına devam etmeleri,

- Yaşlı hücrelerin gençleştirilmesi sayesinde vücudun sağlık durumunu korumak ve hatta geliştirmek mümkün olur. Bunun anlamı yaşlılıkla bağlantılı hastalıkların riskinin azaltılmasıdır.

Hekimlerin önerilerini dikkate alın

Telomerler’inizi uzun tutabilmek için çok şey yapabilirsiniz! Hekimlerin sağlıklı yaşam önerilerini takip etmek, sağlıklı ve uzun yaşam için önemli bir yol haritasıdır;

- Sigara ve alkol tüketiyorsanız hemen bırakın.

- Daha yeşil ve sağlıklı beslenme programına geçin.

- Mutlaka spor yapın.

- Hayatınızdaki stresi azaltın. Bunun için hobiler edinebilir, dostlarınızla vakit geçirebilir ve meditasyon yapabilirsiniz.

- Her gün hekiminizin tavsiye edeceği miktarda Omega 3 alın. 

- Antioksidan besin desteği kullanın. En güçlülerden bazıları Resveratrol, Süperoksit Dizmutaz (SOD) ve alfa lipoik asittir. Bunları hekiminize danışabilirsiniz.

- Telomeraz Aktivatörü besin desteklerinin kullanılmasının sağlıklı ve uzun telomerlere sahip olmanın yollarından biri olduğu klinik olarak gösterilmiştir. Bu besin desteklerinin biyolojik yaşı geri alabilmelerine sağlık profilini geliştirmeleri mümkün.

Vatan Gazesi 23 Nisan 2016 Cumartesi

Son Güncelleme: Eki 28, 2017

İlişkili Ürünler

1 yorum

Yorum Yaz

Cevap Yaz