Telomer Tedavisi

Yazan -> Telomer -> . 0 yorum

Telomerler kromozomların ucunda yer alan ve genetik bilgiyi hasardan koruyan parçacıklardır. Telomerlerde herhangi bir genetik kodlama bulunmaz. Ancak çok önemli başka bir görevleri daha vardır. Hücrenin kronolojik saatini tutan yapılardır.

Bedenin en önemli hayatta kalma stratejilerinden biri yaşlanmış olan hücreleri yeni ve sağlıklı olanlar ile değiştirmektir. Bunu da hücreyi kopyalayarak yapar. Ancak bu kopyalama işlemi sırasında telomer denilen yapılar tam olarak kopyalanamaz ve giderek kısalır.

telomer tedavisi

Telomerlerimiz ilk doğduğumuzda yaklaşık 10.000 birim uzunluğundadır. Ve her bir kopyalama işlemi sırasında 50 birim telomer kaybederiz. Telomer uzunluğumuz 4.000 birime gerilediğinde ise yaşlılık nedeni ile hayatımızı kaybederiz. Yani arada 6000 birim kullanılabilir telomerimiz vardır. 6000/50 işlemini yaptığımızda aslında maksimum yaşam süremizin 120 olduğunu buluruz.

Ancak kötü beslenme, egzersiz, stress gibi sebebler ile 120 yıllık süre 70-80 yıla indiği gibi son 20-30 yılında da yaşlılık hastalıkları olarak bilinen kalp, kanser, alzheimer, diyabet gibi sorunlar baş gösterir. Dış görünüşümüz değişmeye başlar. Çizgilerimiz ortaya çıkar, cildimiz lekelenir, saçlar beyazlar ve seyrekleşir. Bunlar da yaşlanmanın dış etkileridir.

Telomer kısalması yaşlanma ile ortaya çıktığı için kişinin biyolojik yaşını da tutan saat telomerlerdir. Kandan alınan örnek ile telomer uzunluğu ölçüldüğünde kişinin yaşlanma hızı ve biyolojik yaşı net biçimde ortaya çıkar. Bu sonuç temel alınarak reverse aging yani yaşı geri çevirmeye hedefli tedaviler doktorlar tarafından programlanabilir.

Yapılan klinik çalışmalarda ve laboratuvar deneylerinde yaşlı hücrelerin telomerlerinin uzatılması halinde tekrar genç ve sağlıklı hale gelebildikleri ve eski canlılıklarını, fonksiyonlarını yeniden yerine getirebildikleri gözlenmiştir. İnsanlardaki tüm hücrelerde de telomer uzunluğunu yöneten telomeraz adı verilen bir enzim bulunur. Telomeraz enziminin aktive edilmesi ile yaşlı bir hücre kısa bir süre sonra yeniden genç hale gelir. Bu vücudumuzu oluşturan 100 trilyon hücre için de geçerlidir.

Telomer tedavisi 4 aşamadan oluşur.

Telomer tedavisinde 1. aşama telomer uzunluğunun Life Length Telomer Analiz Testi (TAT) ile ölçülmesi ve biyolojik yaşın saptanmasıdır.

Telomer tedavisinde 2. aşama  doktorunuz tarafından beslenme, egzersiz, stres yönetimi önerileri ve diğer gerekli tedavilerin verilmesidir. (Bu kısım telomerlerin kısalmasını engellemek için gereklidir. Doktorunuz bu aşamada başka test ve tedavileri de uygun görebilir.)

Telomer tedavisinde 3. aşama TA-65 besin desteğinin yanısıra doktorunuz tarafından gerekli diğer besin desteklerinin belirlenmesi ve düzenli kullanılmasıdır.

Telomer tedavisinde 4. aşama ise Life Length Telomer Analiz Testi’nin (TAT)  1 yıl sonunda tekrarlanarak biyolojik yaşın yeniden tespit edilmesi. Gelişimin saptanarak tedavi protokolünün doktorunuz tarafından yeniden gözden geçirilmesi olarak değerlendirilebilir.

Bu telomer tedavi programı ile yaşlanma sürecini durdurmak hatta geri çevirmek mümkün olmaktadır. Uzun yaşamdan daha öncelikli olan genç ve sağlıklı yaşam olduğundan, bu tedavi sizin sağlığınız için de önemli faydalar sağlayacaktır.

Genç Yaşayın-Uzun Yaşayın

Son Güncelleme: Eki 29, 2017

Yorumlar

Yorum Yaz

Cevap Yaz