Akdeniz Diyeti ve Telomerler

Yazan -> . 0 yorum

Bu hafta size Akdeniz diyeti ile beslenen ve  42-70 yaş aralığındaki 4676 kadın hemşirede telomer uzunluklarının takip edildiği bir çalışmanın sonuçlarını kısaca aktarmak istiyoruz.

Diyetin, sağlıklı ve uzun bir yaşam için ne kadar önemli olduğu son yıllarda daha da fazla anlaşıldı. Özellikle Akdeniz bölgesinde uzun yaşam bölgelerinin olması (İtalya'da Sardunya ve Yunanistan'da Ikaria Blue Zone bölgeleri olarak kabul edilmektedir), bu bölgelerde yaşayan insanların yaşam şekillerine ve beslenmelerine ilişkin çalışmaları daha da artırdı. Akdeniz diyeti sebze, meyve, yemişler, bakliyat ve tahılın (genellikle işlenmemiş) yer aldığı, yüksek miktarda zeytinyağının olduğu ancak doymuş yağların çok düşük miktarda tüketildiği, sıklıkla balığın yer aldığı, süt ve süt ürünlerinin, et ve tavuğun az tüketildiği, makul ölçüde kırmızı şarabın (tercihen yemekler ile) olduğu bir diyet olarak tanımlanabilir. Bugüne dek yapılan çalışmalar Akdeniz diyetinin kronik hastalıkları, özellikle kalp hastalıklarını azalttığını ve yaşlanmayı yavaşlatığını ortaya koyuyor. 4676 sağlıklı kadın hemşiredeki telomer testlerinin sonuçlar ise bize şu sonuçları sunuyor:

  • Akdeniz diyeti yapan kadınların 4,5 yıl daha genç,
  • Sigara içmeyenlerin, içenlere göre 4,6 yıl daha genç,
  • Aktif egzersiz yapanların yapmayanlara göre 4,4 yıl daha genç,
  • Düşük anksiyete gösterenlerin, yüksek anksiyete gösterenlere göre 6 yıl daha genç oldukları sonucuna ulaşılmış.

Telomer kısalması, hem sağlıklı yaşam açısından (özellikle kronik hastalıklara yatkınlık ve ölüm oranları telomer kısalması ile belirgin artmaktadır) hem de uzun yaşam açısından önemli bir göstergedir. Telomer kısalması yaşam stili değişiklikleri ile yavaşlatılıp hatta kısmen geri döndürülebilir bir olgudur. Bu yüzden TA-65 kullanımının yanısıra egzersiz, beslenme, stres yönetimi gibi faktörlerin de göz önüne alınması doktorlar tarafından önerilmektedir.

GENÇ YAŞAYIN - UZUN YAŞAYIN

Kaynak: Mediterranean diet and telomere length in Nurses’ Health Study: population based cohort studyBMJ 2014; https://doi.org/10.1136/bmj.g6674 (Published 02 December 2014)

Son Güncelleme: Oca 10, 2021

Yorumlar

Yorum Yaz

Cevap Yaz