Dünya Gazetesi Ekonomi Politika Eki

Yazan -> . 0 yorum

Dünya Gazetesi Ekonomi Politika Eki

Yaşlanmayı durdurduğunu, hatta süreci geri çevirdiğini iddia eden ürünlere talep hiç olmadığı kadar fazla. Anti-aging ürünlere olan bu ilgi, daima genç kalma yolunda yapılan bilimsel araştırmaların hızla tüketiciye ulaşan bir ürüne dönüşmesini getiriyor. 2009'da Nobel Tıp Ödülü'nü kazanan Telomer biyolojisi de bunlardan biri. DNA'daki şifrelere göre biyolojik yaşı geri aldığını iddia eden, "reverse aging" olarak tanımlan an bir buluş bu.

Telomer biyolojisi ile üretilmiş gıda takviyesi TA-65'in tanıtım toplantısında konuşan Dr. Ali Fuat Aytekin günümüzde sadece hastalıkların iyileştirildiğini, neden olan süreçlere bakılıp iyileşme sağlanmadığım vurguluyor. Önleyici tıbbın yükseleceğini belirten Aytekin, bugünkü sistemin sürdürülemez olduğunu da söylüyor. Telomer biyolojisinin bu yolda önemli bir buluş olduğunu belirten Aytekin, şöyle devam ediyor: "DNA'nın taşımış olduğu genetik bilgiyi koruyan ve DNA'nın uçlarında yer alan koruyucu parçacıklara Telomer diyoruz. Bunlar tıpkı ayakkabı bağcıklarındaki plastik uçlara benzetilebilir. Hücrenin kendisini yenilemesi sırasında ve olumsuz alışkanlıklarımızla kısalan telomerler hücre için tıpkı bir zaman sayacı gibi davranırlar. Onlar kısaldıkça hücreler yaşlanır. Hatta son bilimsel yayınlar yaşlılık ile bağlantılı kalp-damar rahatsızlıkları, eklem sorunları, kanser ve alzheimer gibi hastalıkların doğrudan, normalden daha hızlı kısalan telomerlerle ilişkili olduğunu gösteriyor."

Dünya Gazetesi Ekonomi Politika Eki-2

40 GİBİ GÖRÜNÜP 120 YAŞINDA OLMAK...
Nobel ödüllü Telomeraz buluşunun telomeri yeniden uzatarak yaşlanmayı yavaşlattığı iddia ediliyor. Telomer biyolojisine göre bir insan 40-50'li yaşların görüntüsü ve performansı ile 120 yıl yaşayabilir. Bu buluşu kullandığını belirten sanatçı Sertab Erener, 'Yaşlanınca sağlıksız olmak bir kader değil. Koruyucu ve yenileyici hekimliği çok önemsiyorum. 11 yaşından 30 yaşına kadar kolit ile uğraşmış bir insan olarak, o doktordan diğerine dolaşmış biri olarak, terk ettiğimiz 5 bin yıllık doğu tıbbına da sırt çevirmememiz gerektiğini düşünüyorum" diyor. Erener, Çin'de eski dönemlerde her köyde bir doktor olduğunu, köylülerin her ay belirli bir parayı doktora ödediklerini, hasta olurlarsa o ay ödeme yapmadıklarını da anlatıyor. Ve diyor ki, "Sistem daha sonra tersine dönmüş. Sağlıkta daha bilinçli olmalıyız.”

SERTAB ERENER: MEDİTASYONLA BEDENİMİN ZEKASINI AYDINLATIYORUM
Meditasyonla bedeninin zekasını aydınlattığını söyleyen Sertab Erener, sporun hayatının bir parçası olduğunu belirtiyor. Erener, sağlıklı yaşam yolundaki yolculuğunu bir kitapta anlatacağını, kitabın 2018 yılında tamamlanacağını da sözlerine ekliyor; Uzun telomer için stresten kaçının.

Yapılan araştırmalar telomerleri kısaltan faktörlerin başında kötümserlik ve stres geldiğini söylüyor. Ayrıca hareketsiz bir yaşam, sigara, aşırı alkol, aşırı kilo da nedenler arasında. Araştırmalara göre telomeri uzatmak için yapılması gerekenler ise şöyle:

  • Stresi azaltmak ve düzenli meditasyon
  • Düzenli ve aktif spor
  • Hobiler edinip, dostlarla vakit geçirmek
  • Ağırlıklı sebze ve balığın yer aldığı Akdeniz diyeti
  • D3 vitamini
  • Omega 3 yağ asitleri
  • Vıtamin C ve E gibi antioksidanlar kullanmak
Son Güncelleme: Eki 28, 2017

Yorumlar

Yorum Yaz

Cevap Yaz