Telomer ve Egzersiz

Yazan -> . 0 yorum

Bireyin algılamış olduğu stres seviyesi son derece kişisel olup yaşlanma süreci üzerinde kişiden kişiye farklı etkiler oluşturabilir. Nobel ödüllü bilim insanı Elisabeth Blackburn ve arkadaşlarının 2010 yılında yayınlamış olduğu makale haftalık 75 dakikalık yüksek tempolu egzersizin algılanan stres seviyesi ve bağlantılı olarak telomer kısalması (=hücresel yaşlanma) üzerindeki etkisini ortaya koyuyor.

Kronik seyreden psikolojik stresin fiziksel sağlık ve telomer kısalması ile karakterize hızlanmış hücresel yaşlanmaya neden olduğu önceki çalışmalarda gösterilmiştir. Ancak stres altındaki her insanın aşırı kısa telomerlere sahip olmadığı da gözlenmiştir. Bu çalışma düzenli egzersizin stresin neden olduğu bilinen hücresel yaşlanma üzerindeki etkisinin saptanması hedeflenmiştir.

Tahmin edildiği gibi, aktif olmayan grubun algılanan stres seviyesinde sadece 1 birim artışın, telomer kısalma ihtimalini 15 kat artırdığı saptanmıştır.

Aktif olan grupta ise algılanan stres düzeyleri ile telomer kısalması arasında bir bağlantı saptanmamıştır.

Bu sonuçlar bize tempolu ve düzenli egzersizin, stresin telomerler üzerinde kısaltıcı yani yaşlandırıcı etkisini nötralize ettiğini ispatlıyor.

Haftada 42 dakikadan az egzersiz yapanlarda stresin telomer üzerindeki yıprandırıcı etkisi bariz olurken, 42 dakikadan fazla aktif olanlarda ise stresin telomer üzerinde etkili olmadığı saptanmış.

Günlük olarak 14 dakikalık tempolu egzersizin stresin yaşlanmadaki rolünü engellemek için yeterli olduğu sonucuna varılmış.

Telomerleri uzun tutmak (yani sağlıklı ve uzun yaşamak için) beslenme, stres yönetimi, gerekli gıda takviyelerin kullanımının (TA-65 bunlardan biridir) yanı sıra düzenli egzersiz sağlıklı ve uzun yaşam için en önemli bileşenlerden biri olduğu görülmektedir.

Genç Yaşayın - Uzun Yaşayın

The Power of Exercise: Buffering the Effect of Chronic Stress on Telomere Length,Eli Puterman, Jue Lin, Elizabeth Blackburn, Aoife O’Donovan Nancy Adler, Elissa Epel,PLoS ONE | www.plosone.org 1 May 2010 | Volume 5 | Issue 5

Son Güncelleme: Mar 03, 2021

Yorumlar

Yorum Yaz

Cevap Yaz