Yaşlanmada Telomer Kısalması ve Diğer Faktörler

Yazan -> . 0 yorum

UTAH Ünv'den genetikci Richard Cawthon ve ekibi yaptığı bir çalışmada, 60 yaş üstündeki bireylerde kısa telomere sahip bireylerin, uzun telomere sahip bireylere göre kalp hastalıklarından dolayı 3 kat ve enfeksiyon nedeni ile 8 kat daha fazla ölüm riskine sahip olduğunu saptamışlar.

Öte yandan telomer uzunluklarına göre 2 grup karşılaştırılmış. Bilim insanları telomerleri uzun olan grubun kısa olan gruba göre 5 yıl daha fazla yaşadığı sonucuna ulaşmış. Bu çalışma telomerin uzun tutularak yaşam süresinin artırılabileceğini ortaya koyuyor. Hayvan deneylerinde ise yine benzer sonuçları bulunmuş.

Eğer telomer kısalmasını engelleyebilmiş olsaydık hayatımıza kaç yıl ekleyebilirdik? 60 yaşından sonra her 8 senede bir ölüm riski 2 kat artar. Dolayısı ile 68 yaşındaki bireyin 60 yaşındaki bireye göre ölüm riski 2 katdır. Cawthon telomer kısalmasını durdurabilmemiz halinde yaşam süresini sağlıklı bir biçimde 10-30 yıl arasında uzatılabileceğini düşünüyor.

Cawthon çalışması telomer kısalmasının yanı sıra yaşlanma sebepleri içinde oksijen içeren moleküllerin (serbest radikaller) yarattığı oksidatif baskının da önemli olduğunu ortaya koymuş. Bu oksidatif baskı normalde aldığımız nefes, yediğimiz gıdalar, sigara, alkol gibi sebepler ile oluşur. Hatta solucanlar üzerinde yapılan bir çalışmada ise oksidanların nötralize edilmesi halinde yaşam sürelerinin %44 oranında arttığı görülmüş.

Bir diğer faktör ise glikasyon olarak bilinen ve enerji üretiminde kullanılan şekerin DNA'ya, proteinlere, lipidlere bağlanması ve onların görevlerini yapmasını engellemesidir. Bu problem yaşlama ile daha da şiddetlenerek doku ve organların görevlerini yapamayışı ile hastalıklara ve ölüme yol açar. Kalori kısıtlaması uygulanan deney hayvanlarında glikasyonun engellenmesi ile yaşam süresinin uzatılabildiği gösterilmiştir.

Karmaşık bir mekanizma olmak ile beraber telomer kısamasının yanısıra oksidatif stres, glikasyon, genetik özellikler de yaşlanmaya neden olur.

TA-65 astragallus membraceneus isimli bitkinin kökünden ileri düzeyde saflaştırma ile elde edilen nadir bir moleküldür. 2007 yılından bu yana ABD'de anti-aging kliniklerinde doktor tavsiyesi ile kullanıma sunulmakta olup FDA'nın ilgili birimlerinde GRAS (Generally Recognized As Safe) sertifikasına sahip ABD'de üretilen bir besin takviyesidir. Günde 1-4 Kapsül

GENÇ YAŞAYIN - UZUN YAŞAYIN

Son Güncelleme: Ara 10, 2020

Yorumlar

Yorum Yaz

Cevap Yaz