Yaşlanmayı Kontrol Edebilir miyiz?

Yazan -> . 0 yorum

Belli bir yaşa erişen insanlar, modern bir gençlik pınarı arayışına girdiklerinde, sıklıkla araştırmalarının sonuçları karşısında heyecana kapılırlar. Çünkü bunun mümkün olduğunu, yaşlanmanın kontrol edilebileceğini ve tüm bunların telomerlerimizle ilgili olduğunun bilgisine ulaşmışlardır. Sadece kırışlıklar ya da zayıflayan görme yetisinden bahsetmiyoruz; kalp hastalıkları, diabet ve diğer hastalıklar ikinci baharımızda bizleri bekliyor olabilir...

Bu hastalıklara erken dönemde önlem alabilir miyiz? Bunun yanıtı kısaca Evet'dir.

Telomer Nedir?

Bedenimiz 100 trilyon hücreden oluşur ve hepsinin çekirdeğinde tüm genetik bilgimizi saklayan DNA'mız yer alır. Bedenin kendini genç ve sağlıklı tutmaktaki en önemli stratejilerinden biri de yaşlanmış ve yıpranmış bir hücreden genç ve sağlıklı bir hücre kopyalamak ve eskisini yok etmek üzerine kurulmuştur.

Telomer ise her bir DNA sarmalının ucunda bulunan ve kromozomları koruyan parçalardır. Tıpkı ayakkabı bağcıklarının ucundaki plastik parçalara benzerler. Bu parçalar, kim olduğumuzu belirleyen kritik öneme sahip genetik bilgileri korurlar. Bu koruyucu parçacıklar olmadan, DNA sarmalındaki kromozomlarımız kolayca bozulabilir, tıpkı ayakkabı bağcıklarında olduğu gibi.

Hücre her bölünme sırasında bir miktar telomer uzunluğundan kaybeder.

Eğer kromozomlarımızı koruyan ve hücrelerimizi düzenleyen telomerlerimiz olmasaydı, hücrelerimiz kendini yenilemeyi bırakırlardı. Hücrelerimiz yenilenmeyi bıraktıkları taktirde, yaşlanma sürecimiz hızlanmaya başlar.

Telomerlerimiz ne kadar kısa ise, o kadar hızlı yaşlanırız.

Telomerlerimiz ne kadar uzun ise, o kadar geç yaşlanırız.

Son Güncelleme: Şub 12, 2018

İlişkili Yazılar

İlişkili Ürünler

Yorumlar

Yorum Yaz

Cevap Yaz