Yaşlanmayı Geciktirebilir miyiz?

Yazan -> . 0 yorum

Yaşlanma ve Telomerlerimiz

Anne rahmindeki ilk hücre olan zigot en genç ve en potansiyeli yüksek olan hücremizdir. Ve telomeri en uzun olan hücremizdir. Ancak bebeğin anne rahmindeki gelişimi sırasında o denli büyük bir hücre kopyalanması ve çoğalması gerçekleşir ki 15.000 ile başlayan telomer uzunluğumuz doğduğumuz anda 10.000’e inmiştir. Hatta buna anne rahminde yaşlandık bile diyebiliriz.

Doğduğumuzda ise telomer uzunluğumuz 10.000 civarlarında olup, yaşlanma nedeni ile öldüğümüz 4.000 birime kadar kullanabileceğimiz 6.000 birim telomerimiz vardır. Ve yaşamımız boyunca meydana gelen her hücre bölünmesinde, telomerlerimiz 50 birim gibi ufak bir bölümünü kaybeder. Yani buradan bir insanın yaklaşık 120 yıl yaşam süresi olduğunu hesaplayabiliriz.

Normal bir hücrenin kendisini kopyalama sürecine ek olarak, telomerlerimiz, serbest radikallerin neden olduğu oksidatif stresten olumsuz bir biçimde etkilenir. Oksidatif stres, hücresel bir durumdur. Bu, vücudun serbest radikal üretimi ve onların zararlı etkilerini antioksidanlar vasıtasıyla etkisiz hale getirmesi arasındaki dengesizlik tarafından verilen toplam bir zarardır.

Oksidatif stres, metabolizmamızın normal gidişatında ortaya çıkar, buna ek olarak diğer dış etkenlerden de bahsetmek gerekir.

Söz Konusu Etkenler

  • Sağlıksız beslenme alışkanlıkları
  • Yüksek miktarda alkol tüketimi
  • Soluduğumuz havadaki, yediğimiz yemeklerdeki ve içtiğimiz sudaki toksinler
  • Çevresel kirlilikler
  • Sigara-uyuşturucu
  • Aşırı stresli yaşam şekli
  • Egzersiz eksikliği

Yaşam boyunca yaş ve çeşitli oksidatif stres kaynaklarına maruz kalınmasıyla birlikte telomerlerimiz her gün azar azar kısalır; ta ki hücre kendini kopyalama işlemini gerçekleştiremeyeceği 4.000 birime kısalana dek…

Bu kısalma süreci, hücrenin kalan yaşamından geriye doğru saymasıdır. Belli bir noktada, telomerler kritik uzunluğa erişirler ve artık kopyalama işlemini gerçekleştiremezler. Böylece hücresel yaşlanma gerçekleşir. Ve hücre artık ölüm safhasına girmiş olur.

Bu yüzden sağlıklı yaşam alışkanlıkları telomerlerinizin uzun kalması sayesinde sağlıklı ve uzun yaşam için çok önemlidir.

Son Güncelleme: Mar 12, 2018

İlişkili Yazılar

İlişkili Ürünler

Yorumlar

Yorum Yaz

Cevap Yaz