Telomerleri Uzun Tutmak

Yazan -> . 0 yorum

Telomer kısalması tamamen pasif ve kaçınılamaz bir süreç değildir. 50 yaşındaki insanların 20 yaşındakiler ile rekabet edebildiği bir ortam varken ayrıca 40 yaşındaki bireylerin de 60’lı yaşlardaki bireylerin sağlık profillerine sahip olduğunu gözlemek çok mümkündür. 2 tür telomer kısalmasından bahsedebiliriz:

  1. Bazal düzeyde telomer kısalması: Bu sadece Hayflick’in tanımladığı gibi telomerlerin kendini kısaltması ile ilgili limiti temsil eder ki teorik ömrümüzün 125 yıl ile sınırlı olduğunu söyler. Henüz 125 yaşına ulaşan bir insan olmasa da en çok yaklaşan kişi 122 yaşına kadar yaşayan Jeanner Calment’tir.
  2. Hızlandırılmış telomer kısalması: Bu ise yaşamdaki tercihlerimiz ile belirlenir. Hayatımızda aldığımız iyi ya da kötü her yaşamsal karar telomer üzerinde etkili olur. Sigara içmek, stresli bir yaşam, beslenme alışkanlıkları vb.

Yapın:

  1. D3 Vitamini alın,
  2. Omega 3 yağ asitleri kullanın,
  3. Vitamin C ve E gibi antioksidan kullanın,
  4. Stresinizi azaltın ve düzenli meditasyon uygulayın,
  5. Düzenli ve aktif spor yapın.

Yapmayın:

  1. Sigara içmeyin,
  2. Hareketsiz bir yaşam tarzından vazgeçin,
  3. Depresyonu engelleyin,
  4. Aşırı kilolu olmaktan kaçının, yeşil ve sağlıklı bir diyet belirleyin,
  5. Kötümser bakış açısından uzaklaşın.
  6. Özellikle düzenli meditasyon uygulamasının telomerlerin uzamasına yardımcı olduğu klinik çalışmalarda tespit edilmiştir.

Hekimlerin genellikle en uygun bulduğu günlük spor aktivitesi 30 dakika olup daha kısa veya daha uzun olmasının zararlı olduğu görüşü yaygındır. Sporun telomer üzerindeki etkisini bilimsel makalalerde incelendiğimizde daha fazla sporun telomerlere olumlu etki yaptığı sonucuna varılmıştır. Hatta dayanıklılığı artırıcı egzersizlerin telomer kısalmasını yavaşlattığı saptanmıştır.

Etiketler: kısalması, telomer
Son Güncelleme: Eki 28, 2017

Yorumlar

Yorum Yaz

Cevap Yaz