Bağışıklık Sistemi ve Telomer Kısalması Arasındaki Bağlantı

Yazan -> . 0 yorum

Bağışıklık sistemi vücudumuzdaki savunma amaçlı en kritik ve bir o kadar da karmaşık sistemlerden biridir. Özellikle dışarıdan gelen tehlikelere (bakteri, virüs gibi) karşı koruma sağladığı gibi bedenin içinde oluşan kanserli hücreler gibi yapılara karşı da önemli görevleri bulunur. Bu konu, son gündemimiz olan Coronavirüs (Covid-19) salgınında özellikle yaşlı bireylerin etkilenmesi nedeni ile daha önemli hale gelmiştir. Yetkililere göre kalp damar hastalıkları, diyabet, obezite gibi sorunları olan yaşlı bireyler toplumun geri kalanına göre daha yüksek riskler taşımaktadır ki zaten bu sorunların çoğu yaşlanmanın getirdiği durumlardır.

Aslında bağışıklık sistemini oluşturan hücreler yakından incelendiğinde konu biraz daha aydınlığa kavuşacaktır. Bağışıklık sistemi farklı görevleri olan özelleşmiş hücrelerden oluşur. Tıpkı bedenimizdeki diğer hücreler gibi onlar da yaşlanırlar ve görevlerini yapamaz hale gelirler. Senesent moda geçmiş hücreler (henüz ölmemiş ama görevlerini yapamayan ve toksik konumdaki hücrelerdir, varlıkları bedene zarar verme noktasındadır) bağşıklık sisteminin çalışmasında sorunlara neden olurlar.

Hücreler telomerleri kısaldığı için yaşlanırlar

Telomerler kromozomların (DNA) uçlarındaki koruyucu parçacıklardır. Bedenin öncelikli sağlıklı kalma stratejisi, yaşlanmış-yıpranmış hücreden yeni ve sağlıklı bir hücre kopyalayarak eskisini yok etmektir. Fakat hücreler kendilerini her kopyaladıklarında çok özel bir durum gerçekleşir. DNA bilgisi tamamen ve birebir kopyalanırken telomer kısımları tam olarak kopyalanamaz ve telomerler her kopyalama işlemi ile giderek kısalır. Belli bir kısalık sınırına geldiklerinde ise artık telomerler, hücrenin kendini kopyalamasına izin vermez. Sonuç olarak bu hücreler eskide olduğu gibi genç ve sağlıklı bir hücre gibi görev yapmazlar.

Yaşlanma ve Hücre Bölünmesi

Bu durum bağışıklık sistemi için de geçerlidir. Telomerler kritik kısalığa ulaştıklarında hücreler sensent hale gelirler ve mevcut düzene zarar vermeye başlayarak bağşıklık sisteminin zayıflamasına yol açarlar. Bu konuda PUBMED’de birçok bilimsel makaleye ulaşmak mümkündür.

TA-65 besin takviyesi Türkiye’ye yasal izinleri ile ithalatı yapılan bir besin takviyesi olarak düzenli ve uzun soluklu kullanımı bağışıklık sisteminin güçlenmesi için yardımcı olabilir. Özellikle telomer boyu üzerindeki etkisi ile senesent durumdaki hücrelerin yeniden sağlıklı ve genç bir hücre gibi çalışmasında etki gösterebilir. Bu konuda yapılan klinik çalışmalar özellikle CD8+CD28- senesent hücrelerin sayısını azalttığını göstermiştir (günde 1 kapsül).

TA-65 kullanımı bugünlerde özellikle risk grubunda olan ileri yaşlardaki bireylerin bağışıklık sistemini güçlendirerek sadece Coronavirüs (Covid-19) değil diğer tehlikeler içinde ek koruma sağlayacaktır.

Genç Yaşayın – Sağlıklı Yaşayın
Anti-aging.com.tr

Son Güncelleme: Mar 19, 2020

İlişkili Yazılar

İlişkili Ürünler

Yorumlar

Yorum Yaz

Cevap Yaz