Asırlık İnsanlarda Sağlık Profili ve Telomer Uzunluğu

Yazan -> . 0 yorum

Asırlık insanlarda (centenarians) yapılan bir karşılaştırma çalışması, yine yaşlanma sürecinde ve sağlık profilinde telomer uzunluğunun önemini ortaya koyuyor.

Çalışmada 97-108 yaş aralığında, 19 sağlıklı ve 19 sağlık sorunları yaşayan asırlık insanların lenfosit telomer uzunlukları karşılaştırılmış. Sağlıklı olan bireyler, hipertansiyon, kalp yetmezliği, miyokardiyal enfarktüs, damar sorunları, demans, kanser, kronik obstrüktif akciğer hastalığı ve diabet gibi sorunları olmayanlardan seçilmiş.

Sağlık problemi olanlarda ise yukarıda sayılan hastalıklardan en az ikisinin olması kriteri aranmış.  Sağlıklı gruptakilerin telomer uzunlukları belirgin biçimde diğer gruba göre daha uzun bulunmuş (p=.0475). Araştırmacılar telomer uzunluğunun sadece uzun yaşam değil ayrıca  sağlıklı bir yaşam için de önemli bir kriter olduğunu belirtiyorlar.

Öte yandan analizlerde sağlıklı gruptaki kadınların erkeklere göre daha uzun telomerlere sahip olduğu bulunurken, sağlıksız olan grupta böyle bir farka rastlanmamış.

Telomer uzunluğunun kısalması, yaşam şekli (beslenme, egzersiz, meditasyon, pozitif bakış açısı gibi) değişikliği ve zararlı alışkanlıkların (sigara, alkol vs) azaltılması ile yavaşlatılabilir. TA-65 kullanımı sırasında iyi yaşam şekli değişikliklerini de hayata geçirmek alınacak sonuçları artıracaktır.

Genç Yaşayın - Sağlıklı Yaşayın - Uzun Yaşayın

Association of Longer Telomeres With Better Health in Centenarians J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2008 August; 63(8): 809–812/ Dellara F. Terry, Vikki G. Nolan, Stacy L. Andersen, Thomas T. Perls, and Richard Cawthon
Son Güncelleme: Şub 07, 2021

İlişkili Yazılar

İlişkili Ürünler

Yorumlar

Yorum Yaz

Cevap Yaz