Biyolojik Yaşınızı Geriye Almak İster misiniz?

Yazan -> . 0 yorum

İnsanların kendilerine yatırım yaptıkları, doğal beslenme üzerine kafa yordukları ve sportif aktivitelere özen gösterdikleri bir çağda yaşıyoruz. Araştırmalar gösteriyor ki, günümüz şartlarında, sağlıklı ve canlı kalmak üzerine çalışıldığı takdirde mümkün. Besin destekleri, yaşam tarzınıza uygun egzersizler, ruhsal durum ve dengeli beslenme bu süreçte önemli rol oynamaktadır.

İnsan bedeni hala anlamakta zorlandığımız birtakım özellikler barındırsa da, yaşlanma sürecinde etkin rol oynayan telomer biyolojisi bizlere uzun ve sağlık bir yaşama giden yolun sırlarını açığa çıkarttı. Telomer her bir DNA sarmalının ucunda bulunan ve kromozomları koruyan parçalardır. Tıpkı ayakkabı bağcıklarının ucundaki plastik parçalara benzerler. Vücudumuzdaki tüm hücrelerdeki DNA sarmallarının ucunda bulunurlar. Her hücrede 23 kromozom çifti olduğundan, her hücrenin 92 telomeri vardır. Hücrelerimiz bizi genç ve sağlıklı tutabilmek için her bölündüğünde, telomerler sürekli kısalır. Ayrıca telomer uzunluğu stres, sigara, obezite, egzersiz eksikliği, kötü beslenme alışkanlıklarının da katkısı ile daha da kısalırlar.

Telomerler hücresel yaşlanmanın kum saati gibidirler...
Uzun telomerler, uzun ve sağlıklı bir yaşama işaret eder!
Biyolojik yaşımızı geri almak telomer biyolojisi ile mümkün

Telomer biyolojisi Nasa’nın da dikkatini çekmiştir ve yakın zamanda Nasa’da çalışan araştırmacılar tarafından gerçekleştirilen bir çalışmada Astranout Scott Kelly’in uzayda kaldığı bir sene boyunca telomerleri ölçülmüştür. Dünya’ya geri döndüğünde ise ikiz kardeşi ile telomer boyları karşılaştırıldığında Scott’ın daha uzun telomerlere sahip olduğu ortaya çıkmıştır. Araştırmacılar, günlük stresi, sağlıksız yeme alışkanlıklarını ve kötü alışkanlıklarını geride bırakan Scott’ın telomerlerinin bu durumdan olumlu yönde etkilendiklerini ortaya koymuştur.

Brigham Young Universitesi’nde görev yapan Prof. Larry Tucker’ın 84 ile 20 yaş arasında 5,823 kişi ile yaptığı araştırmada telomer uzunluğu ve egzersiz ilişkisine dair birtakım somut sonuçlar elde etmiştir. 30 gün boyunca 62 farklı fiziksel aktivite incelenmiştir ve hafta 5 kere günlük 30-45 dakika arasında olmak üzere koşu yapan kişilerin sedanter bir yaşam süren kişilere oranla biyolojik yaşlarının ortalama 9 yaş daha genç olduğunu ortaya konmuştur.

Prof. Larry Tucker: “Önemli olan hareket etmek; haftanın 5 günü spor yapma imkanı bulamasanız dahi, elinizden geldiğince fiziksel açıdan aktif bir yaşam sürmeye çalışın. ‘Hep ya da hiç’ mentalitesi telomerlerinizi kısaltacaktır.”

Dünya üzerinde yaşam süreleri, yani telomer uzunlukları en fazla olan toplulukların yaşam biçimlerine göz atıldığında stres ve beslenme faktörü hemen göze çarpıyor. Örneğin Japonya’nın Okinawa adasındaki insanların uzun yaşam sırrı beslenme alışkanlıklarıdır. Yerel halkın diyetlerini tofu peyniri, tatlı patates ve balık oluşturmaktadır. Nitekim adadaki sosyal ilişkiler güçlü, stres seviyesi ise oldukça düşüktür. İtalya’nın Cilento bölgesinde yapılan bir araştırma yerel halkın yaşam süresinin ortalamanın çok üstünde olmasının en önemli nedeninin stressiz ve eğlenceli bir yaşam tarzı olduğu ortaya konmuştur. Buna ek olarak, Akdeniz diyeti uygulamaları da yerel halkın telomerlerini uzun tutmuştur.

Son Güncelleme: May 05, 2018

İlişkili Yazılar

İlişkili Ürünler

Yorumlar

Yorum Yaz

Cevap Yaz