Uyku Kalitesi ve Telomer

Yazan -> . 0 yorum

Uyku hayatımızın büyük bölümünü kapsayan, hem sağlığımız için hem de uzun yaşam için önemli olduğunu bildiğimiz bir faktör. Ancak çok yeni bir çalışma uyku kalitesinin telomerler üzerindeki etkisini bir kez daha bilimsel veriler ile ortaya koyuyor.

Uyku kalitesi yaşlanmaya bağlı kronik hastalıklar için bir risk faktörü olduğu uzun süredir biliniyor ancak bunun arkasında yatan mekanizma tam olarak anlaşılabilmiş değil. Kalitesiz uykunun telomerler üzerinde olumsuz etkisinin olabileceğini düşünen bilim insanları uyku kalitesi ile erişkinlerde telomer uzunluğu arasındaki bağlantıyı ortaya koymak için bir çalışma tasarlamışlar.

5268 yetişkinden aldıkları örneklerden telomer testleri ile beraber 4 kategoride katılımcıların uyku kalitelerini sorugulamışlar:

  • Uykuya dalmakta zorluk çekenler,
  • Gece boyunca sürekli uyananlar,
  • Sabah çok erken kalkıp yeniden uyuyamayanlar,
  • Sabah kalktıklarında dinlenmiş ve zinde hissedenler.

Sonuçlarda katılanların, %16'sı sabah iyi ve dinlenmiş hissetmediklerini %25,7'si gece sürekli uyandığını %12.8' i çok erken kalkıp yeniden uyuyamadıklarını belirtmiş.

Özellikle sabah dinlenmiş ve zinde kalkamadığını belirten gruptaki bireylerin telomer uzunlukları sabah dinlenmiş kalkan gruba göre çok daha kısa bulunmuş.

Bu sonuçlar kalitesiz uykunun telomer kısalmasına neden olarak erken hücre yaşlanmasına ve bu yol ile yaşlanma bağlantılı kronik hastalıklara yol açabileceği sonucunu düşündürüyor.

Her zaman olduğu gibi telomerlerinizi uzun tutmanın, hatta yeniden uzatmanın sağlık için önemli bir adım olduğunu ve bu konuda yaşam şekli değişikliklerinin yanı sıra TA-65'i bir destek olarak kullanabileceğinizi hatırlatmak istiyoruz.

Genç Yaşayın, Sağlıklı Yaşayın, Uzun Yaşayın

Association of sleep quality with telomere length, a marker of cellular aging: A retrospective cohort study of older adults in the United States / Chibuzo Iloabuchi , Kim E Innes , Usha Sambamoorthi / Sleep Health 2020
Son Güncelleme: Mar 29, 2021

İlişkili Yazılar

İlişkili Ürünler

Yorumlar

Yorum Yaz

Cevap Yaz